رعایت بهداشت دهان و دندان و زیبایی دندان در جوامع امروزی بیشتر از گذشته احساس میشود چرا که افزایش ارتباطات و حضور افراد در موقعیتهای اجتماعی مختلف رعایت این امر را دوچندان میکند.
یکی از شایعترین بیماریهای عفونی که در بین گروههای مختلف مردم با هر نژاد و جنس و سنی مشاهده میشود. در این بیماری مینای دندان که بافت سخت دندان هست در اثر ترشح اسیدهای خورنده مواد معدنی (فسفر و کلسیم) خود را از دست داده و به تدریج از بین میروند. وقتی که مواد معدنی مینای دندان از بین رفته و درمان نشود به مرور زمان در دندان حفره و پوسیدگی ایجاد میکند. اگر پوسیدگی دندان به موقع درمان نشود بزرگتر و بیشتر شده و حتی ممکن است به جایی برسد که کل دندان از بین برود.
پوسیدگی بیماری عفونی و قابل انتقال است در واقع این بدان معناست که پوسیدگی از دندانی به دندان دیگر قابل انتقال است.
پوسیدگی دندان از سطح مینای دندان آغاز شده و در مرحله آخر حفره در روی دندان ایجاد میشود. در حفره دهان میکروبها در حال فعالیت هستند که این میکروبها در ایجاد پوسیدگی و خرابی دندان و همچنین بیماریهای لثه نقش دارند. در اثر عدم رعایت بهداست دهان و دندان در اثر فعالیت میکروبها لایهای بی رنگ و چسبنده بر روی دندان ایجاد میشود که پلاک میکروبی نامیده میشود. این لایه چسبنده که از باکتریهای مختلفی تشکیل شده بر روی سطح دندان ایجاد شده و به آسانی از بین نمیرود و با گذشت زمان باعث ایجاد بیماریهای لثه و پوسیدگی میشود.
پوسیدگی دندان تمام سطح دندان را به طور یکسان پوسیده نمیکند. بعضی از قسمتهای دندان به علت شرایط خاصی که دارند بیشتر در معرض قرار میگیرند.
شیارهای سطح جونده: سطح جونده دندانها به خصوص دندانهای آسیا به علت داشتن شیارهای باریک و عمیق محلی مناسب برای رشد و زندگی میکروبها فراهم میکند و دندانها از این ناحیه است که پوسیده میشوند.
سطوح بین دندانی: سطوح بین دندانها به علت این که مسواک قابلیت تمیز کردن آن را ندارد مستعد برای پوسیدگی و دیگر بیماریهای لثه است. در این نوع که در افراد سیگاری بیشتر مشاهده میشود، خشکی دهان یکی از علائم تسریع کننده آن است.
طوق دندان یا ناحیه اتصال لثه با دندان: این ناحیه از دندان محل مناسبی برای رشد میکروب ها بوده و بنابراین باعث ایجاد پوسیدگی و بیماریهای لثه در این ناحیه نیز میشود.
در دهان هر شخص مجموعهای از عوامل دفاعی وجود دارد که در برابر بیماریها از جمله پوسیدگی دندان مقاومت میکند. عوامل مختلفی چون سن، میزان بزاق و سلولهای موجود در آن، فرم و شکل دندانها، وضعیت قرار گیری دندانها و جنس آنها تا حدود زیادی در میزان پوسیدگی دندان تاثیر دارند. علاوه بر این بعضی افراد به دلایل ارثی، مادرزادی و یا حتی اکتسابی مقاومت بیشتری نسبت به عوامل مخرب و آسیبزا دارند. در هر صورت عوامل مختلفی در ایجاد پوسیدگی دندان دخالت دارند که مواد قندی و میکروبها دو عامل اصلی این عوامل هستند. یکی از راههایی که میتوان مقاومت دندانها را به پوسیدگی افزایش داد رساندن فلوراید به دندانها است.. فلوراید مقاومت دندانها را نسبت به پوسیدگی افزایش میدهد.
حتی افرادی هم که به طور مرتب موارد بهداشتی دهان و دندان را رعایت میکنند ممکن است دارای 1 الی 2 دندان پوسیده باشند. با شناسایی به موقع دندان پوسیده نسبت به درمان آن اقدام کرده تا باعث جدیتر شدن مشکل و نهایتا از بین رفتن دندان خود نشوید.
بهترین و اساسیترین شکل درمان برای پوسیدگی دندان پر کردن آن است. بدین صورت که قسمت پوسیده دندان را برداشته و با استفاده از یک ماده پر کننده (آمالگام، چینی، طلا، کامپوزیت) جایگزین میشود. حفرهها و پوسیدگیهای دندان اگر به موقع درمان نشوند بزرگتر و عمیقتر شده در حالی که درمان حفره از گسترش آن جلوگیری کرده و مانع پیشرفت آن میشود. بنابراین با دیدن علائم پوسیدگی در دندان خود هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید.
برای جلوگیری بهترین راه پیشگیری است. اقدامات زیادی هستند که در پیشگیری از پوسیدگی دندان میتوانند بسیار موثر و کارآمد باشند. در اینجا به این اقدامات پیشگیرانه اشاره میکنیم:
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.