دندان انسان سخت ترین مادهی موجود در بدن میباشد. دندان علاوه بر نقش مهمی که در جویدن غذا دارد بسیار در چهره و صحبت کردن افراد تاثیر گذار است. برای درک درمانهای مربوط به دندان بهتر است درباره ی آناتومی دندان بیشتر دانست. ساختار تشکیل دهندهی دندان به این صورت است که در داخل دندان و زیر مینای سفید دندان یک لایه ی سخت به نام عاج دندان و یک لایه ی دیگر به نام محفظه ی پالپ (مغز دندان) قرار دارد. مغز دندان دارای رگهای خونی و اعصاب است. قسمت دیگر تشکیل دهنده دندان تاج دندان است که به صورت ظاهری نمایان است و شامل مینا،عاج و پالپ میشود. ریشه دندان هم قسمتی از دندان است که استخوان فک آن را در برگرفته است. در ادامه مفصلتر با قسمتهای مختلف دندان آشنا میشویم.
به صورت معمول هر انسان دارای 32 دندان است که 16 دندان بر روی فک پایین و 16 دندان بر روی فک بالا قرار دارد. ممکن است در بعضی موارد بر اثر شرایط ژنتیکی و یا حتی مشکلاتی هنگام رویش دندانها ممکن است تعداد دندانها در دهان افراد بیشتر یا کمتر از 32 عدد باشد.
دندانهای پیشین: به چهار دندان مرکزی فک بالا و پایین همانطور که در تصویر مشاهده میکنید دندانهای پیشین میگویند.وظیفه این دندان نگه داشتن غذا و تکه تکه کردن آن میباشد. سطح مقطع دندانهای پیشین باریک میباشد و عرض زیادی دارد به همین دلیل نسبت به دندانهای دیگر تیزتر است.به دندانهای پیشین به اصطلاح ثنایا نیز میگویند.دندانهای پیشین خود به دو دسته پیشین جلویی و کناری تقسیم میشوند.
دندانهای نیش : دندان نیش دقیقاً دندانی است که دو طرف دندانهای پیشین قرار دارد و دندانی نوک تیز است که برای بریدن و نگه داشتن غذا از آن استفاده میشود.
آسیای کوچک : بر روی دندانهای آسیا کوچک برآمدگیهای وجود دارد که که برای له کرن و تکه تکه کردن غذا بسیار مناسب است.این دندانها در در دو طرف دندانهای نیش قرار دارند.دندانهای آسیا کوچک 2 کاسپ دارند.
آسیای بزرگ : به دندانهای که در عقب دهان قرار دارند و سطح آنها صاف است آسیا بزرگ میگویند.این دندانها 4 یا 5 کاسپ دارند و برای له کردن غذا استفاده میشوند.
دندان عقل : این دندان بعد از 18 سالگی به بعد در میآید و اغلب رویش آن با درد همراه است این دندان را به عنوان آسیا سوم نیز میشناسند.
تاج دندان : به قسمتی از دندان که از فک خارج شده است تاج دندان میگویند.
طوق دندان : به محل اتصال ریشه به تاج طوق دندان میگویند.
ریشه دندان : به قسمتی از دندان که در درون فک قرار گرفته است ریشه دندان میگویند.
مینا: بیرونیترین لایه دندان و سختترین عضو بدن را مینای دندان میگویند.
عاج: در زیر لایهی مینای دندان عاج دندان قرار گرفته است.
مغز دندان: داخلیترین لایه دندان که رگهای خونی و اعصاب داخل آن قرار دارند را مغز دندان مینامند.
لثه: بافت نرم پوشاننده دندان و نگهدارنده فک، لثه دندان است.
سمان: خارجیترین لایه ریشه دندان سمان دندان است.
استخوان فک: بافت سخت زیرین دندانها را استخوان فک میگویند.
به کمک مطالب فوق و آشنایی با آناتومی دندان میتوانید در مورد درمانهای مربوط به دندانهایتان و دردهای نابهنگام بیشتر آگاهتر شوید.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.