پوسیدگی دندان ها می تواند با درد شدیدی هنگام غذا خوردن یا حتی درد در زمانی که شما چیزی نمی خورید، همراه باشد. علاوه بر این، اگر این پوسیدگی در قسمت جلویی فک شما باشد ظاهر ناخوشایندی نیز ایجاد خواهد کرد. در این وضعیت، دندان های پوسیده برای شما بسیار آزار دهنده خواهند بود و اگر به آن ها رسیدگی نشود ممکن است صدمات و آسیب های بدتری به همراه داشته باشند. برای حل این مشکل و ترمیم پوسیدگی دندان روش های زیادی وجود دارد. با ما در این مقاله از مجله دندون من همراه باشید تا چند مورد از این روش ها را بررسی کنیم.
ترمیم دندان پوسیده می تواند از طریق روش های مختلفی انجام شود که عبارتند از:
پر کردن دندان یک روش درمانی است که در آن قسمتی از دندان که به علت ضربه یا پوسیدگی آسیب دیده است، با استفاده از مواد مخصوصی پر می شود. این فرآیند توسط یک دندانپزشک انجام می شود. در این فرآیند، دندانپزشک ابتدا بخش تخریب یافته دندان را پاکسازی و سپس با استفاده از موادی مانند رزین های کامپوزیت یا پرسلن، فضای خالی را پر می کند. سپس با استفاده از فنون خاص، دندان را به شکل طبیعی خود بازسازی می کند. این فرآیند بهبود ظاهر و عملکرد دندان را فراهم می کند و از ادامه تخریب دندان جلوگیری می کند.
ترمیم دندان با ونیز کامپوزیت یک روش ترمیمی زیبایی دندان است که در آن لایه ای از مواد کامپوزیت (مواد پلاستیکی قابل سفید شدن) روی سطح دندان قرار می گیرد. این فرآیند معمولاً برای تصحیح رنگ، شکل یا اندازه دندان ها استفاده می شود. در این روش، ابتدا سطح دندان آماده می شود و سپس یک لایه بسیار نازک از مواد کامپوزیت بر روی دندان قرار می گیرد. ونیزهای کامپوزیت اغلب برای اصلاح دندان های جلویی استفاده می شوند و می توانند به طور قابل ملاحظهای ظاهر دندان ها را بهبود دهند. این روش نیازمند تخصص و دقت بالای دندانپزشک است تا نتیجه طبیعی و زیبا به دست آید.
ترمیم دندان با روکش یک فرآیند دندان پزشکی است که در آن یک روکش دندانی سفید شده یا پرسلنی روی سطح بیرونی دندان قرار می گیرد. این فرایند معمولاً برای تصحیح شکل، اندازه، یا رنگ دندان ها استفاده می شود.
در این فرآیند، ابتدا دندان ها آماده می شوند و سپس یک قالب (مدل دندان) از دهان بیمار گرفته می شود. سپس روکشی از مواد پرسلن یا کامپوزیت ساخته شده و بر روی دندان قرار می گیرد.
این روکش ها اغلب به عنوان روکش های لمینت شناخته می شوند. اغلب زمانی از روکش دندان استفاده می شود که پوسیدگی دندان به حدی باشد که قابل پر کردن نباشد. آن ها به دندان ها یک زیبایی طبیعی و یکنواخت می دهند و می توانند مشکلات مانند لکه های رنگی ناشی از پوسیدگی، فاصله های بین دندان ها یا شکل نامناسب را بهبود بخشند. این روش نیازمند تخصص و دقت بالای دندانپزشک است تا نتیجه طبیعی و زیبا به دست آید.
بیشتر بخوانید: پروتز دندان چیست و انواع آن کدامند؟
در روش پر کردن برای ترمیم دندان های پوسیده، دندانپزشک ابتدا بخش های پوسیده دندان ها را کاملا بر می دارد و پس از آن، قسمت خالی شده و آسیب دیده دندان را با مواد مخصوصی پر می کند.
پر کردگی و ترمیم دندان همیشه با مقداری درد همراه است که برای کم کردن این درد پزشک ابتدا قسمت های مورد نظر را با مواد بی حس کننده بی حس می کند. پس از بیحسی به وسیله ابزار های مخصوصی مثل مته و لیزر قسمت های پوسیده شده دندان ها می تراشد. پس از این کار، پزشک برای اطمینان یافتن از پاک شدن همه قسمتها از پوسیدگی، دندان ها را معاینه می کند. سپس پزشک این حفره خالی شده را با استفاده از مواد مخصوص (فیلینگ) کاملا پر می کند. در نهایت برای یکدست شدن و طبیعی به نظر رسیدن قسمت های پر شده و هماهنگی با بقیه قسمت های دندان، دندانپزشک آن قسمت ها را با ابزارها و دستگاه ها صیقل می دهد.
مواد مختلفی در پر کردن دندانها استفاده می شوند. انواع مواد پر کردن دندان عبارت اند از:
آمالگام یکی از ابزاری است که از گذشته های دور برای پر کردن دندان ها استفاده می شده است. آمالگام ترکیبی از مخلوط چند نوع فلز مختلف است. این ترکیب شامل 50 درصد جیوه، مقداری قلع، کمی مس، نقره و روی است. این نوع پر کردگی دندان، استحکام و دوام زیادی دارد. پر کردگی های آمالگام در ابتدا نقرهای رنگ هستند اما در گذشت زمان تیره تر می شوند. به خاطر رنگی که دارند، پس از باز کردن دهان، توسط مخاطب دیده می شوند. به دلیل جیوهای که در ترکیب ماده آمالگام وجود دارد، این ماده برای پر کردن دندان های کودکان زیر شش سال مناسب نیست.
پر کردگی هایی که از جنس کامپوزیت هستند، معمولا از شیشه هایی پودری و از جنس رزین اکلریک ساخته می شوند. برای پر کردن دندان ها با کامپوزیت می توان مواد کامپوزیتی را با رنگ بسیار شبیه به رنگ طبیعی دندان های بیمار ساخت تا این پر کردگی ها ظاهری طبیعی تر داشته باشند. به دلیل طبیعی بودن رنگ این پر کردگی ها، این مواد محبوبیت زیادی بین مردم دارند. پر کردگی های کامپوزیتی نسبت به پرکردگی های آمالگام طول عمر و دوام کمتری دارند.
یکی از ماندگارترین و با دوام ترین روش های پر کردن دندان ها پر کردن دندان ها با طلا است. پر کردگی هایی که با استفاده از طلا انجام می شوند، می توانند بیش از بیست سال دوام و ماندگاری داشته باشند و آسیب نبینند. پر کردن دندان ها با طلا، گران ترین و پر هزینه ترین روش پر کردن دندان ها است. این پر کردگی ها به راحتی توسط مخاطب قابل تشخیص بوده و شبیه به دندان های اصلی شما نیستند.
پر کردگی های سرامیکی بسیار شبیه به دندان های طبیعی بیمار هستند. این پر کردگی ها به شکل غیر مستقیم انجام شده و انجام آن ها نیازمند صرف زمانی بیشتری از یک جلسه است. این پر کردگی های دندان از پر کردگی های دندان با طلا شکننده تر و آسیب پذیر تر هستند؛ اما ظاهری طبیعی و زیبا دارند.
رزین اینومر یا گلس برای پر کردن دندان های شیری کودکان استفاده می شود. این پر کردگی ها خیلی ظریف هستند، دوام بالایی نداشته و خیلی زود می توانند تخریب شوند. به جز کودکان، این پر کردگی ها همچنین در بزرگسالانی که ناحیه بسیار کوچکی از دندان های آنها پوسیده شده است، کاربرد دارند. بهتر است از پر کردگی با استفاده از رزین یا گلس اینومر برای دندان هایی که در زمان جویدن، فشار زیادی را متحمل نمی شوند، استفاده کرد.
دندان ها یکی از بخش های آسیب پذیر بدن هستند و هرگونه صدمهای ممکن است به آنها وارد شود. داشتن دندان های سالم نیاز اساسی انسان است، زیرا که بدون دندان هضم غذا صحیح انجام نمی شود و ظاهر فرد نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. ترمیم دندان های جلو از نظر زیبایی اهمیت بیشتری دارد و در صورت آسیب دیدن آنها ترمیم با ونیر کامپوزیت یک روش مناسب و زیباست. همچنین، ونیر کامپوزیت می تواند عیوب دندان های کج و یا کوچک را نیز پوشش داده و شما را از ارتودنسی دندان بی نیاز کند. در این روش ترمیمی مواد خاصی که به آن کامپوزیت گفته می شود به صورت موضعی بر روی بخش آسیب دیده و پوسیده دندان اضافه می شود. این مواد کاملا همرنگ با دندان های شما ساخته می شوند. با مراقبت مناسب، می توانید برای مدت طولانی از ونیر کامپوزیت استفاده کنید.
همانطور که می دانید ونیر کامپوزیت یکی از روش های موقتی درمانی دندان است و پس از گذشت مدتی نیاز به ترمیم پیدا خواهد کرد. البته نمی توان زمان دقیقی برای این عمل در نظر گرفت چرا که در صورت مراقبت صحیح از آن می توانید به مدت طولانی تری از دندان های خود استفاده کنید.
تغییر رنگ ونیز کامپوزیت یکی از اصلی ترین دلایلی است که سبب ترمیم آن می شود. اما هرگونه عوامل فیزیکی مانند شکستگی، ترک برداشتن و یا لب پر شدن ونیز کامپوزیت نیز باعث نیاز به ترمیم خواهد شد. توجه داشته باشید که در این مواقع ونیر کامپوزیت دندان مقداری تراش داده شده و سپس کامپوزیت جدید بر روی آن اضافه می شود. ونیر کامپوزیت ماده ای خمیری است و به همین دلیل پس از حالت دادن و از بین بردن لبه های دندان نوبت به تاباندن اشعه خواهد رسید. پس از این مرحله ونیر کامپوزیت سفت شده و اقدامات نهایی برای فرم دادن دندان به انجام خواهد رسید.
روکش دندان دقیقا به شکل تاج دندان است و روی دندان پوسیده ای که توسط دندانپزشک تراش خورده است قرار می گیرد و آن را می پوشاند تا شکل، اندازه و استحکام آن را ترمیم کرده و ظاهر آن را بهبود ببخشد. روکش ها از مواد مختلفی ساخته می شوند. اغلب روکش ها دارای دو بخش فلزی و سرامیکی هستند. بخش فلزی در زیر سرامیک قرار دارد و جهت استحکام بیشتر بعنوان شاسی یا فریم کاربرد دارد. دسته دیگر از روکش ها تماما از جنس سرامیک هایی تقویت شده ای مانند زیرکونیا هستند و دیگر از فریم فلزی با رنگ تیره خبری نیست. روکش های تمام سرامیک روز به روز در حال بهبود و توسعه هستند.
در تکنولوژی جدید روکش دندان ، پس از اینکه قالب گیری انجام می شود بوسیله اسکنرهای سه بعدی تصویربرداری می شوند و توسط نرم افزارهای کامپیوتری طراحی روکش انجام می گیرد. سپس داده های آن به دستگاهی که توان تولید روکش را دارد منتقل شده و روکش مورد نظر در دستگاه ساخته می شود. این نوع از روکش های کامپیوتری نیز از جنس تمام سرامیک هستند. دقت، زیبایی و سرعت ساخت از ویژگی های بارز این نوع روکش است.
فلزهای مورد استفاده در روکش دندان شامل آلیاژ فلزات قیمتی مانند طلا یا پلاتین و یا آلیاژ فلزات غیر قیمتی مانند کروم و کبالت است. روکش دندان رزینی نسبت به انواع دیگر روکش ها قیمت ارزان تری دارند. با این حال، در طول زمان فرسوده می شود و نسبت به روکش های ساخته شده از جنس تمام سرامیک و یا سرامیک و فلز ضعیف تر هستند.
پوسیدگی دندان ها به طور کلی به 5 مرحله تقسیم می شود:
دندان ها از مرحله 3 به بعد نیاز به ترمیم دارند. در مورد مرحله 2، تصمیم به ترمیم یا عدم ترمیم بستگی به فعال یا غیرفعال بودن پوسیدگی و شرایط موجود دارد که توسط دندان پزشک تصمیم گرفته می شود.
بیشتر بخوانید: 9 ماده غذایی مفید برای سلامت دندانها و لثهها
بله، این اقدامات می توانند به عنوان مهمترین روش ها برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها مطرح شوند:
بهتر است تا یک ساعت بعد از ترمیم دندانها غذا و بخصوص چیز سفتی نخورید چون در این ساعات دندان بسیار حساس می باشد.
داشتن اندکی درد بعد از ترمیم پوسیدگی دندان امری طبیعی است و ممکن است تا چند روز این درد طول بکشد . بعد از پر کردن دندان حساسیت به سرما و گرما در دندان نسز ممکن است تا چند روز وجود داشته باشد.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.